AKTUELLT

Snabbt årsmöte med lokförare-fokus

LJM årsmöte förlöpte i snabb takt, utan överraskningar. Föreningens styrelse är därmed densamma. Mötet beslutade dock, i enlighet med valberedningens förslag, att Carl-Åke Johansson och Dag Reuterwall adjungeras till styrelsen. Vad gäller befattningar tillkom ett nytt namn, Oskar Andrén Skoglund som vagnskötare.


LJM:s resultat för redovisningsåret landade för första gången sedan 2018 på ett underskott på knappt 105 000 kr. Detta beror på allmänt stigande priser, avskrivningskostnader och sent inkomna fakturor. Föreningens ekonomiska läge är trots underskottet fortsatt stabilt. Budgeten för 2025 balanserar på 854 000 kr, men kan under året påverkas i olika riktningar, bl a genom det ekonomiska utfallet av TÅGDAGARNA.


Ett 25-tal medlemmar närvarade vid årsmötet i Landeryds stationshus. Genom Kerstin och Peter Folkesons försorg försågs de med såväl varmkorv med bröd som kaffefika. Till fikat talade årsmötets inbjudna gäst, numera även LJM-medlemmen, Göran Lindqvist, Halmstad. Han berättade färgrikt om sin far Bertil, på sin tid välkänd SJ-lokförare, instruktör m m i Halmstad. Han körde inte bara alla sorters tåg på Västkustbanan, utan också på HNJ till både Landeryd och Hyltebruk, även med ånglok. Göran Lindqvist berättade dessutom även om sitt eget arbete som officer vid dåvarande I 16 samt som ansvarig inom Försvarsstaben (nu Högkvarteret) för planeringen av militära transporter på järnväg.


Före årsmötet skänkte Göran Lindqvist ett antal föremål med anknytning till sin far till LJM, bl a en inramad tavla föreställande HNJ-ångloket littera P7 nr 51 (köpt från Dalslands Järnväg år 1940, senare SJ A7 1749), en lokförarmössa, tjänstetidtabeller och tidningsklipp. I samband med årsmötet spädde han på dessa fina gåvor med ett antal av Bertil Lindqvists annotationsböcker med många intressanta anteckningar gjorda under loktjänst.


Per-Yngve Bengtsson tackade årsmötet för det fortsatta förtroendet som LJM:s ordförande. Han tackade även Göran Lindqvist för gåvorna och hans medverkan i årsmötet som gav en inblick i det ”järnvägsliv” som präglat Landeryd i decennier. Därefter informerade LJM-ordföranden om aktuella frågor inom museiföreningen, bl a planeringen av årets TÅGDAGAR 6-7 september och den ännu oklara frågan om huruvida bansträckan Landeryd-Broaryd (väg 153) kan öppnas för dressincykling. Trafikverket har fortfarande inte lämnat svar på LJM:s sedan länge framställda önskemål. Årsmötet bekräftade, utan ändringar, LJM:s Alkohol- och drogpolicy samt Hållbarhetspolicy.

Göran Lindqvist berättade om sin far Bertil, välkänd lokförarprofil i Halmstad, och om sitt eget arbete i Försvarsstaben kring militära tågtransporter.

LJM informerade på Seniormässan

LJM var närvarande med ett informationsbord vid Seniormässan i Hyltebruk den 26 mars.

– Tanken var att påminna de många mässbesökarna om att vår förening kan erbjuda människor i alla åldrar, även seniorer, en möjlighet till aktiv fritid i varm gemenskap. Dessutom att man inte behöver vara jätteintresserad av järnvägar och tåg för att välkomnas som som aktiv i föreningen. Vi behöver ju hjälp och kompetens inom en rad områden i vardagen, inte bara fordons- och fastighetsskötsel utan också inom exempelvis dokumentation och administration, säger LJM:s ordförande Per-Yngve
Bengtsson.


– Vill man nöja sig med att vara funktionär under TÅGDAGARNA, är det lika välkommet. Sak samma om man bara vill vara passiv medlem, museiföreningen är tacksam för alla former av stöd!


Vid Seniormässan delade LJM ut ett särskilt informationsblad, som går att ladda ner HÄR! Sprid det
gärna i ditt personliga nätverk!

Fullmatad medlemsresa till Gävle

Medlemsresan med tåg till Järnvägsmuseet i Gävle 29-30 mars, i samarbete med Nässjö Järnvägsmuseum (NJ), lockade ett 50-tal deltagare totalt. Resenärerna från LJM åkte bil till och från Nässjö då tidtabellen för Krösatågen inte harmonierade med utflyktstågets. Detta, bestående av NJ:s 1960-talsvagnar inklusive restaurang- och annexvagn med Rapid-ellok 3 nr 987 från 1961 som dragare, framfördes över Norrköping, Katrineholm, Flen, Eskilstuna, Kolbäck, Surahammar, Ängelsberg, Snyten, Avesta, Storvik och Sandviken. Hemresan dagen därpå gick samma väg.


I Gävle väntade på lördagskvällen en supékörning t o r Storvik, inklusive visning av Wilhelmina Skogh-museet i stationshuset där. På söndagens program stod en specialvisning av det i somras återöppnade Järnvägsmuseet samt den omfattande fordonssamlingen i tåghallen på Nynäs, dit resegruppen färdades i rälsbuss.


– Ett stort tack till NJ och alla funktionärer för en mycket välordnad och trevlig medlemsresa, kantad av vårfager natur utanför vagnsfönstren och – inte minst – massor av god mat och dryck i restaurangvagnen! Allt proffsigt tillhandahållet, säger LJM:s ordförande Per-Yngve Bengtsson.


– Tack också till Järnvägsmuseets Henrik Reuterdahl för engagerad och sakkunnig guidning såväl på Nynäs som inne i själva Järnvägsmuseet. Jag tror att vi alla reste söderut igen åtskilligt rikare på järnvägs- och tågkunskap, och inspirerade vad gäller vår egen museiverksamhet i Landeryd, tillägger han.

Medlemsresans tåg under uppehållet i Norrköping på uppresan.

Järnvägsmuseets Henrik Reuterdahl guidade såväl vid besöket i tåghallen på Nynäs (bilden) samt i det återöppnade Järnvägsmuseet.